Nyitrai Laci, aki igazán Játékgyáros!

Nyitrai Laci írása, a Samsung Galaxy Ace okostelefonról.

Egy hozzászólás “Nyitrai Laci, aki igazán Játékgyáros!” bejegyzéshez

 1. Samsung Galaxy Ace – tuti befutó
  Teszt – Írta: Játékgyáros ( Nyitrai László) | 2012-08-29 08:45
  Egy jó árazással az okostelefonok között a legnépszerűbb modell lehetne.
  Bevezető
  A néptelefon fogalma mára kissé megváltozott. Korábban egy Nokia 3210, egy 6300 számított a legnagyobb darabszámban eladott készüléknek. Ma már ez több okból sincs így: egyrészt az okostelefonok árszintje nagyot esett, tudásuk viszont évről évre növekszik, másrészt annyi gyártó és modell van a színtéren, hogy nagyon nehezen tud egy-egy példány kiemelkedő sikereket elérni. A Samsung Galaxy sorozat viszont ismert, népszerű, s rengeteg embernek van ma is Spica a tulajdonában, a szerencsésebbeknek Galaxy S, miközben az is látszik, hogy az LG Optimus népszerűsége is töretlen.

  [+]
  Az XXL GSM-től kapott Galaxy Ace az elődök által már kitaposott utat követi, ám mostanra sikerült egy olyan, árban és szolgáltatáskínálatban is kiegyensúlyozott telefont letenni az asztalra, amely kompromisszummentes, jól néz ki és mindazon kritériumoknak megfelel, amit egy átlagos okostelefon felhasználó elvár. A Samsung nem is bízta a véletlenre a dolgot: a középkategóriás androidos kínálatukat idén teljesen megújítják, az MWC-n nem egy, nem kettő, hanem rögtön négy modellt is mutattak. A Galaxy Mini, Fit, Gio és Ace ebben a sorrendben durvul, azaz a Mini a legbutább, az Ace a csúcs ebből a sorozatból, de még ez a készülék sincs túlárazva. Nem mellesleg már szolgáltatói kínálatban is elérhető, ami mindig jelentősen hozzájárul a magyar piacon egy telefon sikeréhez.

  [+]
  Mi történt egy év alatt, ami miatt most jobban létjogosultsága van egy ilyen terméknek, mint a Spica megjelenésekor? Az árszint maradt, de jobbak lettek a kijelzők, sokat fejlődött az Android (a tesztkészüléken 2.2-es verzió fut), izmosodtak a processzorok, több RAM és ROM segít a működésben, s mintha az üzemidő is kellemesebben alakulna. Nem mellesleg ma már alap, hogy magyarul is tud a Google rendszere (csak emlékeztetőül: a Spica volt az első ilyen készülék), a Samsung pedig sokat reszelgette a saját maga által fejlesztett felhasználói felületet, most már tele van olyan apró csicsával, aminek funkcionális jelentősége ugyan nincs, de növeli a felhasználói élményt. A Galaxy Ace pont olyan, mint amilyennek a kicsit is képben levő, okostelefonra ácsingózó, potenciális vásárló várja.
  Külső
  Nem hinném, hogy paranormális jelenség, de a Galaxy Ace doboza, megjelenése, tálalása igencsak sok hasonlóságot mutat egy bizonyos Apple nevű cég telefonjaival, illetve azok csomagolásával. A Samsung nagyon kis kompakt dobozt pottyant majd a vásárló ölébe, amelynek tetején ott fekszik a készülék maga, alatta egy fehér színű elválasztóbetét, s ez alatt ül az igen minimálisra vett tartozékhalmaz. Adatkábel és töltő. Headset? Azt bizony mi nem kaptunk, és ez nem is csoda: nincs az értékesítési csomagban. Hosszú és filozofikus vitát lehetne arról folytatni, hogy örüljünk-e, mert ennyivel is olcsóbb és 3,5 mm-es fülese nagyjából mindenkinek akad otthon egyébként is, vagy morcogjunk, hogy még ezt is kispórolták, de attól még a tény tény marad: nincs headset.

  Maga a telefon is eléggé hajaz az iPhone 4-re. Elölről és oldalról is hasonló a forma, ugyanaz a fémesnek tűnő (de itt műanyag) keret veszi körbe a telefont, a 3,5 inches kijelző alatt alapesetben csak egy nagy gomb látszik, a körötte ülő két kezelőszerv érintős, s csak akkor kap megvilágítást, ha egyébként is arra kaparászunk. Az említett kijelző 320×480 pixeles felbontású, kapacitív, egyébként pedig sima TFT, de ebben a kategóriában ez a jellemző.

  [+]
  Az oldalsó, fémes felületen különböző fontos elemek kaptak helyet. Bal felől a hangerőt szabályozó, hosszúkás gomb fedezhető fel, jobb oldalon a kijező lezárására, illetve a ki és bekapcsolásra szolgáltó billentyű található, valamint a microSD-t fogadó nyílás ajtaja. Gyárilag üres, a memóriakártya beszerzése is a mi feladatunk lesz. Felül tátong a 3,5 mm-es jack csatlakozó, illetve egy elhúzható ajtócska mögött a microUSB bemenetet találjuk.

  [+]
  A hátlap mindenképpen érdemel egy jókora vállonveregetést. A recés felület egyrészt szép, másrészt egyáltalán nem csúszik, jól meg lehet fogni a készüléket. És ez végre nem akar még távolról sem iPhone-nak látszani, egyedi darab. A szürkés felület egyhangúságát a kamera, illetve a mellette figyelő vaku töri meg, valamint van némi rácsszerűség a hangszóró kedvéért is. Lepattintatni nem nagy művészet, viszont fixen ül a helyén, az összeszerelési minőség abszolút kiválónak tűnik.
  Vas, menü
  A szépen formált burkolat alatt 800 MHz-es Qualcomm MSM7227 dobog, munkáját egy Adreno 200-as GPU, valamint 384 MB ROM és RAM segíti. Ez röhögve meghajtja a 2.2-es Android rendszert, teljesen akadásmentesen fut a Google fejlesztése, nincs gond a menüben, de a multimédiánál sem. A Samsung szokás szerint kissé átrajzolta a felületet, a TouchWiz 3.0-s interfész kellemesen használható, tele van aprócska jósággal, amiket fog értékelni a felhasználó.

  Összesen hét kezdőoldalt pakolhatunk tele widgetekkel és ikonokkal, ez bőven elég kell legyen. Ezek között vagy lapozgatunk, vagy két ujjunkkal összehúzva a kijelzőt, az összeset kicsiben láthatjuk, s így válthatunk. Alul mindig látszik négy ikon, a telefonálás, a névjegyzék és az üzenetek szimbóluma, a negyedik pedig a menübe viszi a júzert, illetve onnét vissza. A sebesség kiváló, még a live háttérképek is csak kicsit akasztják meg a rendszert.

  A főmenü gyárilag két oldalnyi ikonhalomból áll, de további programok telepítésével ez természetesen növekszik. Az oldalak között pont úgy válthatunk, mint a főképernyők esetében. Akinek ezzel esetleg problémája lenne, vagy nem tetszik neki az elrendezés, nyugodtan felülírhatja az egészet mondjuk egy Launcher Pro letöltésével, bár a Samsungnál sem idióták dolgoznak, a felületnek számos olyan pontja van, ami sokat segít a használatban.

  Ilyen a névjegyzék, ami igen komplex, ugyanakkor átlátható. Azon túl, hogy a nevek szinkronizálhatóak a Google, Facebook, Twitter és MySpace fiókokkal, láthatjuk egy külön fülön az ezekről frissült állapotbejegyzéseket is. Az előzmények listájában látszanak az üzenetek is, ráadásul ahol talál képet az adott kontakthoz a készülék (mondjuk FB-ról), azt is iderendeli. Szintén egyedi az üzenetkezelő felület, az SMS-ek írásakor külön gomb visz az előzmények közé, ahonnan könnyen választhatunk címzettet. A billentyűzet tudja a Swype-ot is, de a magam részéről maradtam a hagyományos verziónál. Természetesen fektetett módban is üzemel a cucc. Az egyes emberkékkel történt üzenetváltásunk chat nézetben követhető nyomon, ennek grafikája több verzióból választható. Az e-mail klienshez és a naptárhoz nem nyúlt a Samsung, ezek az Android 2.2-ből ismert módon működnek.

  Szintén Samsung fejlesztés a social hub, ahonnan üzenetek írására van lehetőség nem csak SMS formájában, hanem Facebook és Twitter csatornán keresztül is. Kissé fapados egyébként, de a célnak megfelel. A news and weather alkalmazás is a hasznos okosság, itt időjárási információkat, illetve nagyobb oldalak híreit találhatjuk meg. Irodai munkához a mi gépünkön a ThinkFree Office teljes verziója volt fent, ezzel nem csak olvasni, de szerkeszteni is lehet a dokumentumokat.
  Multimédia
  Képalkotás szempontjából a Galaxy Ace-t érheti ugyan kritika, de nem a megcélzott árkategória ismeretében ez inkább szőrszálhasogatás lenne. Ami mindenképpen felróható, hogy nincs hardveres gomb a kamerához, pedig ezt elég sokan kedvelik. Az alkalmazás a menüből kikeresve indul (illetve csak egy mozdulat kitenni az ikont a készenléti kijelzők valamelyikére), fotózni a jobb oldalon terpeszkedő, jókora virtuális gombbal tudunk. Ilyenkor fókuszál is a ketyere, mert van benne autofókusz is.

  Ha több beállításra vágyunk, akkor tetszőleges helyen megérintve a kijelzőt, máris egy sereg paraméter között túrkálhatunk. A felbontás és a képminőség mellett állítható a kontrasztarány, kapcsolhatunk makrót, vannak effektusok, ISO értékek, babrálható a telítettség és az élesség is. Miután van vaku, ezért azt is aktiválhatjuk, kérhetünk segédvonalakat és geotagginget, a zárhang pedig teljesen ki is iktatható. Jönnek a tesztfotók:

  A fenti képeket elnézve egyáltalán nem rossz a teljesítmény. A fotók jellemzően élesek, egyedül a képzaj miatt ráncolhatjuk a homlokunkat, de legalább nem akarja elmosni az algoritmus a hibákat. A színek is rendben vannak, 2011-ben egy középkategóriás Androis okostelefontól ez számít korrekt produkciónak. Videót sajnos csak QVGA felbontásban vesz fel a gép, és csak 15 fps képfrissítéssel, ami eléggé harmatos teljesítmény. De azért itt egy tesztvideó is.

  Zenei fronton nincs okunk panaszra. A lejátszó hozza az elvártat, albumborító, ismétlődés, háttérben való működés jellemzi. Van equlaizer (igaz, csak előre tárolt mintákkal), illetve bekapcsolható az 5.1-es hangzás is, aminek nem éreztem túl nagy előnyét. A repertoárt gazdagítja a beépített FM-rádió is, amely elvileg RDS funkcionalitással is bír, bár nálam ezt nem sikerült produkálnia. Az automata állomáskereső is csupán 7 adót talált Budapesten, ennek több mint a fele árnyékre vetődés volt, szóval itt annyira nem tökéletes a helyzet, de ha kézzel nekilátunk a hangolásnak, akkor jobb eredményre jutunk.
  Adatátvitel, akkumulátor
  Mobilhálózati szempontból kielégítő az Ace produkciója, 7,2 Mbit/s tempójú HSDPA a célnak megfelel. A WLAN magától értetődik (n szabványt is tud), a DLNA már mindenképpen mosolyt csal az arcra, a sort a GPS és a 2.1-es Bluetooth teszi teljessé. Lokális szinten még a microUSB is játszik, mivel Android rendszerről van szó, ezért nem kérdés, hogy a memóriakártya tartalma külső meghajtóként látszik a számítógép felől.

  A böngészőben gyárilag nincs flash támogatás, pedig a 2.2-es rendszer elvileg tudja ezt, de a Samsung – tekintettel a 800 MHz-es processzor és a régebbi GPU teljesítményére – inkább nem erőltette ezzel a gépet, de ha valaki mégis izzasztani akarja a hardvert, nyugodtan letölthet a Marketről olyan browsert, ami képes az ilyesmire. A többujjas nagyítás és kicsinyítés persze a gyári verzióban is működik, akárcsak a galéria képeit nézegetve.

  [+]
  A hátlap alatti akkumulátor nem fogja megváltani a világot, hozza a kategória átlagát. Rendes igénybevétel esetén (mennek a netes hozzáférést igénylő alkalmazások, levelek) két napnál nem fogja tovább húzni, bár az 1350 mAh teljesítményű telep elég izmosnak tűnik papíron. Kímélni persze lehet a gépet, de aki okostelefont vesz, az jellemzően használni is óhajtja a funkciók sokaságát.

  [+]
  Értékelés: Samsung Galaxy Ace S5830
  Külső
  Ergonómia 9 pont
  Anyaghasználat 7 pont
  Összeszerelés minősége 9 pont
  Kijelző mérete, minősége 7 pont
  Belső
  Kezelhetőség 8 pont
  Sebesség 8 pont
  Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
  Felhasználói felület élménye 9 pont
  Alapfunkciók
  Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
  PIM funkciók 9 pont
  Adatkommunikációs képességek 8 pont
  Multimédia
  Vizuális 7 pont
  Audio 8 pont
  Egyebek
  Üzemidő 6 pont
  Ár/érték aránya 6 pont
  Hogyan értékelünk?

  Összegzés. Ez a kütyü most függetlenül 75 és 80 lepedő között mozog, feltöltőkártyával szintén. Előfizetéssel persze jóval olcsóbb, igazából elsősorban azoknak javasolt, akiknek épp most pörög le a hűségük. Jól összerakott gép, de a jelenlegi ára még magas. Az LG Optimus One kicsit lentebb skálázott, de ugyanilyen processzorral, illetve gyengébb kamerával több mint 20 lepedővel olcsóbb, azért ez nem mindegy. A Galaxy Ace áráért van Motorola Defy és XT720 is, nem is beszélve a Samsung Wave-ről… szóval kicsit lentebb kéne repülni az árban, mert most HTC-szinten mozog a történet, ami közismerten izmos. Várható egyébként, hogy felbukkan a készülék a többi szolgáltatónál is, s akkor elkezdődhet a valós árlenyomás is, ha pár hónap múlva 50-60 ezer forint között megáll az Ace, akkor abszolút jó vétel lehet. Mert a készülékbe egyébként elég nehéz belekötni. Megfelelően gyors, jól összerakott, szép, kényelmesen fogható, kiegyensúlyozott szolgáltatáskínálatú termék lett belőle. Olyan okostelefon, amit a TouchWiz miatt a kezdő júzerek éppúgy fognak tudni szeretni, mint a hardcore felhasználók, hiszen az Android igen jól alakítható. Ha a videózási képességek jobbak lennének, akkor még ilyen ár mellett is mehetne rá az Ajánlott plecsni, de most ez egy erősTetszett. Kéretik figyelembe venni, hogy amint 50 rongy alá süllyed az ára, s még mindig 2012-et írunk, akkor automatikusan ajánlottá minősül.

  Specifikáció
  Samsung Galaxy Ace S5830
  Általános
  Technológia GSM/UMTS
  Méret 112,4 x 59,9 x 11,5 milliméter
  Tömeg 113 gramm
  Színvariációk fekete
  Kijelző
  Kijelző átlója 3,5 hüvelyk
  Kijelző felbontása 320 x 480 pixel
  Kijelző típusa Kapacitív TFT-LCD érintőkijelző
  Színárnyalatok száma 16 millió
  Memória
  Telefonkönyv kapacitása dinamikus
  SMS memória dinamikus
  Memória 512 MB RAM / 512 MB ROM
  158 MB belső multimédiás tárhely
  Memória bővíthetősége microSDHC
  Adatátvitel
  Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
  UMTS 900/2100 MHz
  GPRS / EDGE van / van
  UMTS / HSDPA / HSUPA van / 7,2 Mbps / ?
  IrDA / Bluetooth nincs / 2.1 (A2DP)
  WiFi 802.11 b/g/n
  USB microUSB 2.0
  Push-to-talk / RSS nincs / nincs
  GPS vevő van
  Alapfunkciók
  Profilok csak néma
  Vibra funkció van
  Kihangosítás van
  Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
  Hangrögzítés van
  Ébresztés van
  Prediktív szövegbevitel van (Swype)
  Szoftverek
  Platform Android 2.2.1 Froyo
  WAP / HTML böngésző van / van
  E-mail kliens van
  Java van
  Játékok gyárilag nincs
  Valutakonverter gyárilag nincs
  Extra szoftverek Maps, Market, News and Weather, ThinkFree Office, YouTube
  Multimédia
  Fő kamera 5 megapixeles, autofókuszos, led vaku
  Másodlagos kamera nincs
  Videófelvétel van (QVGA)
  Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
  Hangszínszabályzó van (csak gyári)
  FM-rádió van – RDS
  Üzemidő
  Alap akkumulátor 1300 mAh-s lítium-ion
  Készenléti idő 640 óra (2G) / 420 óra (3G)
  Beszélgetési idő 11 óra (2G) / 6 óra 30 perc (3G)
  Egyebek
  3,5 milliméteres fülhallgató kimenet, fényérzékelő szenzor, giroszenzor

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.