Világos színű porszemcsék

Curiosity és elődei

Curiosity küldetése

curiosity kőzetet vizsgál

világos árnyalatú egyik szemcse középen

Curiosity--kovek-fekezoraketa-mars

Curiosity sziklavizsgálata

Curiosity sziklaárintése

Curiosity fotó Sharp hegy 1

Curiosity felvétele a Sharp hegy lábáról. aug 23-án

Curiosity ásójának nyoma

curiositylaserchemcamtestbent

Curiosity árnyéka a Marson
A mozgó laboratórium, amely az élet nyomait kutatja a vörös bolygón. 2012 október 18-án, első ízben kezdett a marsi homok tanulmányozásába. A kiemelt, apró tablettányi minta vizsgálata azonban rövid időre leállt az amerikai űrkutatási ügynökség hírére, miszerint a Curiosity ásója által vájt lyukban szokatlanul világos színű porszemcséket pillantottak meg.

Először arra gondoltak, hogy esetleg a marsjáróról kerültek oda a furcsa szemcsék, ám végül arra a megállapításra jutottak, hogy a korábban megfigyelt marsi mintáktól eltérő anyagról van szól. Teljesen nem zárták ki, hogy a földi berendezés által okozott szennyezéssel van dolguk, de a szakemberek zöme úgy véli, hogy a szemcsék természetes képződményhez tartoznak, talán egy ásványhoz, amelyet a robotkar ásója tört össze a minta kiemelésekor.
A biztonság kedvéért a tudósok arra utasították a járművet, hogy egy másik helyről emeljen ki új mintát. A mostani kutatás célja a marsi homok ásványi összetételének kiderítése.

A Curiosity (hivatalos elnevezéssel: Marsi Tudományos Laboratórium) három hete új kőzetfajtát talált. A vizsgálat eredményét múlt héten jelentették be a Mars-programban részt vevő tudósok. Az elemzések szerint az új kőzet,összetételében nem a korábbi marsi mintákhoz, hanem inkább egy Földön található ritka vulkáni kőzethez hasonlít az elemzések szerint.

Mindezek mellett a lapátolás egy kissé váratlan eredményt is hozott: a dűne vöröses árnyalatú törmelékanyagában néhány világosabb szemcse látható, amelyeket a szakemberek először a lehullott szigetelőanyag-darabhoz hasonló eredetűnek gondoltak, de most már egyértelműen természetes felszíni képződményeknek tartanak, s további részletes vizsgálatukat tervezik.

Forrás: NASA
A 4 centiméter szélességű felvétel közepén a robotkarral végzett második lapátolás során felszínre bukkant, világos árnyalatú törmelékszemcsék egyike látható